Skötselråd för betongtak

Skötselråd för betongtak

Betongtak är kända för sin hållbarhet och kan med rätt skötsel hålla i minst 50 år. Att missköta ett betongtak kan dock drastiskt förkorta dess livslängd. I denna artikel kommer vi att utforska några viktiga aspekter av skötsel och underhåll för betongtak, vilket hjälper dig att säkerställa att ditt tak förblir både vackert och funktionellt. Oavsett om du behöver hjälp med underhåll av ditt nuvarande betongtak eller överväger att lägga ett nytt, erbjuder vi professionell takläggning och är redo att assistera dig med vår expertis inom olika takmaterial.

Regelbunden översyn

Gå igenom ditt tak två gånger varje år – en gång när vårens kommer och igen under senhösten innan vintern anländer. Det är viktigt att se över säkerhetsutrustning som snörasskydd och takbryggor för att försäkra att allt är i gott skick och att inga takpannor är skadade. Ta också en närmare titt på dina skorstenar, alla takgenomföringar och plåtdetaljer. Samtidigt kan du passa på att rensa bort eventuellt skräp som grenar eller löv som kan ha samlats på taket. Töm även hängrännorna för att försäkra dig om att regnvatten kan avrinnas korrekt. Ett rent tak och rena hängrännor förbereder taket för vintern.Regelbunden inspektion säkerställer att ditt tak förblir i bästa möjliga skick och håller längre.

Hantering och rengöring av mossa och alger

Efter tre till sex år kan alger, lav och mossa börja synas på takpannorna, speciellt runt taknocken. När du märker av dessa tecken är det dags att agera. Det är viktigt att behandla påväxten innan den skadar betongpannornas skyddande försegling. Använd inte högtryckstvätt på betongtak, då detta kan skada förseglingen och göra takpannorna mer mottagliga för påväxt och fukt. Kembehandling mot mossa och alger bör utföras på ett skonsamt sätt. Mossa rensas bort mekaniskt och taket behandlas med ett medel som avdödar påväxten. Processen skadar inte taket och låter regnet skölja bort resterna.

Långsiktigt underhåll

Efter fyra till fem år rekommenderas det att genomföra kembehandlingen igen för att bibehålla taket rent från alger, mossa och lav. Om ditt tak är äldre och förseglingen har slitits ut, vilket gör att takpannorna absorberar mycket vatten, kan andra underhållsmetoder vara mer lämpliga. Genom att följa dessa råd kan du se till att ditt betongtak förblir funktionellt och vackert under många år framöver. Regelbundet underhåll och förebyggande åtgärder är nyckeln till ett långlivat och problemfritt betongtak. Om du behöver hjälp med ditt tak oavsett vilket material det är, tveka inte på att kontakta oss idag så kan vi boka in en kostnadsfri konsultation.
Takläggare kontakt