Skötselråd för plåttak

Skötselråd för plåttak

Att välja rätt takmaterial för ditt hus är viktigt, men lika viktigt är att veta hur man sköter om det för att maximera dess livslängd. Plåttak är ett populärt val idag, och i denna artikel kommer vi gå igenom några skötselråd som hjälper dig att hålla ditt plåttak i toppskick. Med ett modernt plåttak kommer man lindrigt undan när det gäller förebyggande underhåll. Gör det till en vana att regelbundet lyfta blicken och se över ditt taks skick. Som experter på plåttak i Stockholm kan vi rekommendera dessa följande åtgärder.

Skydda mot repor

Precis som med en bil, där ytan kan vara känslig för repor och andra yttre skador, kräver även ett plåttak omsorg och uppmärksamhet. Om du upptäcker skador eller repor på ditt tak, bör du överväga att måla över skadorna med en specifik färg avsedd för plåttak. Denna färg fungerar inte bara estetiskt utan tjänar även som ett skyddande lager för plåten, vilket kan hjälpa till att förlänga dess livslängd. Nästa gång du besöker din lokala färghandel, kan du fråga efter denna typ av färg. Ett välunderhållet plåttak kan hålla i upp till 50 år, vilket gör det till en utmärkt investering på lång sikt. Men precis som med allt annat i livet, får du vad du betalar för. Billigare plåttak kan ha sämre rostskydd, vilket kan påverka deras hållbarhet över tid. Så om du funderar på att byta tak, kan det vara värt att investera lite extra för att säkerställa att du får en produkt av hög kvalitet som kommer att stå emot tidens prövning.

Regelbunden tvätt

När du tvättar taket, rekommenderas det att använda en mjuk borste eller svamp. Dessa verktyg är skonsamma mot takytan och minimerar risken för repor. Vid val av rengöringsmedel kan du med fördel använda vanligt diskmedel, som ofta innehåller milt avfettande ämnen som effektivt kan ta bort oljiga fläckar och smuts utan att skada takets ytbehandling. Högtryckstvättar kan vara frestande att använda för att snabbt och effektivt rengöra stora ytor, men när det gäller plåttak bör man vara försiktig. Kraften från en högtryckstvätt kan skada takets yta, tvätta bort den skyddande färgen eller skapa vatteninträngning på platser där taket är svagt. Istället för högtryck rekommenderas att du sköljer taket med en vanlig trädgårdsslang. Detta ger tillräckligt med kraft för att skölja bort tvål och smuts, men är skonsamt nog för att inte skada taket.

Rengör avvattningssystemet

Vid rengöring av ditt plåttak bör du inte förbise vikten av att underhålla ditt avvattningssystem. Hängrännor och stuprör spelar en central roll i att leda bort vatten från ditt hem, och deras effektivitet kan minska betydligt om de är skadade eller fulla med löv. När du tvättar taket, se därför till att rensa hängrännor från löv, kvistar och annat skräp. Detta kommer att förhindra ansamlingar som kan leda till igensättning och i förlängningen vattenskador. Genom att säkerställa att ditt avvattningssystem fungerar optimalt, kan du även förhindra potentiella vattenskador på både fasad och husgrund.

Erfarenhet och kvalitet

Vår erfarenhet sträcker sig över 30 år med framgångsrika projekt inom tak och fastighetsrenoveringar och på Takmästare förstår vi vikten av att ha ”rätt folk på rätt plats”. Våra arbetsteam består av yrkeskunniga takläggare med rätt utbildning, och vi ser till att rätt team jobbar med rätt tak för bästa resultat. Med rätt skötsel och expertis kan ditt plåttak hålla i många decennier och fortsätta skydda ditt hem mot alla slags väderförhållanden. Om du har frågor och funderingar eller behöver hjälp, kontakta oss idag!
Takläggare kontakt