Tak och solceller - Några råd från takexperter

Tak och solceller – Några råd från takexperter

I takt med att intresset för hållbar energi ökar, blir installation av solceller på taket ett allt mer rimligt alternativ för många fastighetsägare. Solenergi är inte bara bra för miljön utan också för plånboken på lång sikt. Som erfarna takläggare i Stockholm vill vi dela med oss av värdefulla tips och insikter för att du ska kunna göra ett informerat val när det kommer till att integrera solceller med ditt tak.

1. Bedöm hur lämpligt ditt tak är

Innan du investerar i solceller, är det viktigt att bedöma om ditt tak är lämpligt för detta. Faktorer som takets ålder, lutning och eventuella skuggande objekt spelar en stor roll i hur effektivt ditt solcellssystem kommer att vara. Ett tak i söderläge utan skuggning är ofta idealt, men andra väderstreck kan också vara funktionella.

2. Hur länge håller taket?

Innan du installerar solceller är det viktigt att överväga ditt taks livslängd. Om ditt tak behöver bytas inom de närmaste åren, kan det vara klokt att göra det innan solcellerna installeras. Att installera solceller på ett nytt eller nyligen renoverat tak minimerar risken för att behöva göra kostsamma justeringar eller ominstallationer i framtiden.

3. Spara pengar långsiktigt

Förutom de långsiktiga besparingarna på din elräkning finns det ofta statliga bidrag, skattereduktioner eller andra ekonomiska anledningar för dig som väljer att installera solceller. Det kan variera beroende på var du bor, så det är värt att undersöka vilka möjligheter som finns tillgängliga i just ditt område.

Innan du slänger ditt gamla tak, överväg om något material kan återanvändas eller återvinnas. Tegel, betong och skiffer kan ofta få nytt liv på ett annat tak, medan material som inte kan återanvändas bör återvinnas på lämpligt sätt.

Rätt underhåll förlänger ditt taks livslängd och bidrar till dess fortsatta miljöprestanda. Regelbundna inspektioner och underhåll kan förhindra skador och förlänga takets livslängd.

4. Anlita en kvalificerad installatör

Att hitta en erfaren och kvalificerad installatör är avgörande för att installationen av dina solceller ska gå bra. Hos oss på Takmästare hanterar våra samarbetspartners hela installationen av solpaneler med ett kvalificerat team bestående av certifierade installatörer, behöriga elektriker, och erfarna takmontörer. Efter installation genomförs grundliga tester för att säkerställa att allt fungerar perfekt. De erbjuder ett brett utbud av solpaneler i bas-, mellan-, och premiumsegmentet, komplett med 12 års garanti för växelriktare (utökningsbar till 25 år) och 25 års garanti för optimerare.

Kontakta oss idag för mer information!

Takläggare kontakt